JEUGD

Tennis is groot in Nederland. Wist je dat er maar liefst 95.000 kinderen zijn die tennissen? En dat is niet zo gek want tennis is gezellig, je het kunt spelen waar en wanneer jij wilt, het is uitdagend en het is ook nog eens de gezondste sport! Iedereen kan meedoen! 

Of je nou een jongen of meisje bent, arm of rijk, blond of donker, tennis is er voor iedereen. Het leuke aan tennis is dat je steeds weer nieuwe kinderen ontmoet. En hoe graag je ook wilt winnen, na afloop geef je elkaar altijd een hand. Dat is bij tennis heel normaal. Tennissen kun je samendoen, bij een vereniging, maar ook op het strand, op straat, op school en op vakantie. Tennissen kan je altijd en overal, iedereen kan meedoen. 

Tenniskids en junioren

Als we het bij tennis over jeugd hebben, dan hebben we het over spelers in de leeftijd tot en met 17 jaar. Binnen deze groep maken we onderscheid in kinderen die tennissen in Tenniskids en kinderen die spelen bij de junioren.

Tenniskids

Voor kinderen tot en met 12 jaar heeft de KNLTB Tenniskids ontwikkeld. Tenniskids is helemaal afgestemd op de leeftijd en mogelijkheden van kinderen. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leren kinderen de tennissport razendsnel te spelen.

TENNISKIDS

Tenniskids is hét KNLTB-tennisprogramma voor kinderen tot en met 12 jaar. Met speciale ballen, rackets, banen en oefeningen leren kinderende sport razendsnel te spelen. Kinderen wordt direct in een team met leeftijdsgenootjes geplaatst. Zo maken ze snel nieuwe vriendjes en werken ze samen naar duidelijke doelen toe. Samen spelen en plezier hebben; daar draait het om bij Tenniskids! Kleuren en leeftijden. 

Het Tenniskids programma bestaat uit verschillende fases: Blauw, Rood, Oranje en Groen. Voor de allerjongste jeugd is er Tenniskids Blauw. Daarna stroom je door naar Rood, Oranje en uiteindelijk Groen. Na Groen is een kind helemaal klaar om met de bekende gele bal op een hele baan te tennissen. Het doel van Tenniskids is om kinderen zo snel mogelijk het spel te laten spelen.

Wedstrijdjes spelen

Naast leuke en uitdagende trainingen kunnen kinderen die tennissen in Tenniskids het hele jaar door wedstrijdjes spelen. Zo kunnen ze meedoen aan de Kia Tenniskids competitie of zich inschrijven voor een Tenniskids toernooitje. Het maakt niet uit of een kind al langer tennist of net begonnen is: er zijn competities en toernooitjes voor iedereen! Het leuke aan wedstrijdjes spelen is, is dat het niet alleen gezellig is, maar dat kinderen zo ook steeds beter worden. Zo krijgen ze nog meer plezier in tennis.

KIA TENNISKIDS COMPETITIE

Voor de jongste kinderen is er de Kia Tenniskids competitie. Deze competitie is voor kinderen tot en met 12 jaar. De nadruk in deze competitie ligt vooral op leuke wedstrijdjes spelen, plezier hebben en vriendjes maken. In totaal doen ongeveer 25.000 kinderen mee aan de leukste competitie van het jaar! Voorjaarscompetitie verplaatst naar het najaar Vanwege de maatregelen in de strijd tegen het coronavirus heeft de KNLTB besloten de Kia Tenniskids voorjaarscompetitie 2020 te verplaatsen naar het najaar. Deze unieke competitie is op zondag 6 september van start gegaan.


Wedstrijdprogramma, stand en uitslagen

Op MijnKNLTB kun je bekijken wanneer en waar je moet spelen in de Kia Tenniskids competitie. Ook vind je daar alle uitslagen en standen in jouw poule. De stappenplannen voor de Rode en Oranje competitie en de Groene competitie laten precies zien hoe je de indeling kan vinden. Spelregels. 

Hoe werkt de puntentelling in Kia Tenniskids competitie? Check de spelregels! 

Rode, Oranje en Groene competitie 

De Kia Tenniskids competitie bestaat uit de Rode, Oranje en Groene competitie. Deze competities zijn gekoppeld aan de Tenniskids kleur waarin een kind speelt. In de Kia Tenniskids competitie spelen kinderen op zondagochtend een aantal (korte) wedstrijden tegen kinderen van andere tennisverenigingen in de buurt. 

Voor de Kia Tenniskids competitie geldt dat ook kinderen die één jaar jonger of één jaar ouder zijn dan de vastgestelde leeftijden mogen deelnemen aan de competitie. Daarnaast kan door de Verenigingscompetitieleider (in overleg met de tennisleraar) leeftijdsdispensatie aanvragen voor een jeugdspeler. Dispensatie kan worden aangevraagd voor zeer talentvolle kinderen of voor kinderen die nog niet toe zijn aan een stap omhoog. 

Rode competitie (t/m 8 jaar)

 • Een competitiedag duurt gemiddeld 1 uur.
 • Kinderen spelen in de Rode competitie enkelpartijen.
 • Een competitieteam bestaat uit minimaal 1 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
 • Een competitieteam kan de winnaar van de dag worden.
 
Oranje competitie (8 t/m 10 jaar)
 • Een Oranje competitiedag duurt gemiddeld 2 á 2½ uur.
 • Kinderen spelen in de Oranje competitie enkel- en dubbelpartijen.
 • Een competitieteam bestaat uit minimaal 2 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar.
 • Iedere speeldag wordt een team binnen de poule dagwinnaar. Op MijnKNLTB vind je de wedstrijdresultaten.
Groene competitie (10 t/m 12 jaar)
 • Een competitiedag bij Groen duurt ongeveer 3 uur.
 • Kinderen spelen in de Groene competitie enkel- en dubbelpartijen.
 • Een competitieteam bestaat uit minimaal 4 en maximaal 6 spelers. Jongens en meisjes spelen door elkaar en mét en tegen elkaar.
 • Elke week speelt het team tegen een team van een andere vereniging.
 • Er worden tijdens een competitiedag 4 enkelpartijen en 2 dubbelpartijen gespeeld.
 • Alle wedstrijduitslagen worden weergeven op MijnKNLTB. Het team dat aan het einde van decompetitie op de eerste plek in de poule staat, is kampioen.
 
Speeldagen
De Rode competitie en de Oranje competitie bestaan uit vijftien speelmomenten, verdeeld over meerdere maanden in het jaar. Voor kinderen die in Groen tennissen is er een voorjaar- en najaarscompetitie: de Groene competitie. De speeldata van alle competities kun je via de downloads onderaan op deze pagina bekijken. Inschrijven 25.000 kinderen doen al mee aan de Kia Tenniskids competitie. Of je nu net begonnen bent of al langer tennist, het maakt niet uit. De Kia Tenniskids competitie is er voor iedereen! Wil jouw kind meedoen en zo nóg meer plezier in tennissen krijgen? Vraag dan bij jouw vereniging, bijvoorbeeld bij de tennisleraar of de functionaris Tenniskids, naar de mogelijkheden. Het inschrijven voor de competitie loopt ook via jouw vereniging. Informeer bij de tennisleraar of de jeugdcommissie van jouw vereniging hoe en wanneer je je voor de competitie kan inschrijven. Iedere vereniging hanteert namelijk een andere manier en periode van inschrijving. Nadat jouw vereniging alle competitiespelers heeft ingeschreven gaat de KNLTB een indeling maken. De indeling wordt vervolgens op MijnKNLTB gepubliceerd.
 
Tenniskids verenigingen
Wil jouw kind tennis ontdekken? Dat kan! In Nederland bieden meer dan 1000 KNLTB-verenigingen het Tenniskids programma aan. Zoek via onderstaande zoeker naar een vereniging bij jou in de buurt.
 
Junioren
Spelers in de leeftijd van 11 t/m 17 jaar noemen wij junioren. Jeugdspelers van 11 en 12 jaar oud kunnen in Tenniskids (t/m 12jaar) spelen of bij de junioren. De tennisleraar kijkt wanneer een speler, qua niveau, kan doorstromen naar de junioren.
 
Tennislessen
Zodra je lid bent van een tennisvereniging wil je natuurlijk (nog beter) leren tennissen. De tennisleraar op de vereniging verzorgt, vaak in een groepje, de leukste tennistrainingen met gave spelletjes en oefeningen. Zo leren jeugdspelers de techniek goed. Alle tennisleraren die lesgeven bij een KNLTB-vereniging hebben de KNLTB-opleiding tot tennisleraar gevolgd. Leraren die de Tenniskids lessen verzorgen hebben ook nog deelgenomen aan een speciale Tenniskids training. Dit zijn dus zeer vakkundige trainers.
 
Tennis is leuker als je wedstrijden speelt!
Tennis is het leukst als kinderen snel kunnen starten met het spelen van wedstrijden. Door veel wedstrijden te spelen krijgen ze meer plezier in tennis. Als kinderen competitie gaan spelen, komen ze in een team met leeftijdsgenoten. Ze gaan samen op pad en spelen dan een aantal wedstrijden. Supergezellig! In de weken dat er geen competitie is, organiseren verenigingen vaak toernooien. Tijdens een toernooi spelen jeugdspelers één of meerdere wedstrijden en ontmoeten ze kinderen van andere verenigingen. Dit is niet alleen heel gezellig, maar ze leren er ook nog eens beter van tennissen.
 
Jeugdactiviteiten op de vereniging
 
Naast het spelen van wedstrijden worden op veel verenigingen leuke jeugdactiviteiten georganiseerd door de Jeugdcommissie en/of tennisleraar. Tijdens deze activiteiten gaat het vooral om plezier maken met vrienden. Kijk op de website van de vereniging wat er aangeboden wordt of vraag ernaar bij de tennisleraar of Jeugdcommissie.
 
KNLTB Junioren Tour 
Voor talentvolle jeugdspelers is er de KNLTB Junioren Tour. De Junioren Tour bestaat uit de Junioren Tour toernooien Goud, Zilver en Brons. Tijdens deze weekendtoernooien kunnen jeugdspelers zich meten met leeftijdsgenoten van hetzelfde niveau en speelsterkte en verdienen zij punten voor de KNLTB
Juniorenranglijst.