PADEL

Het begin van padel is te vinden in de Mexicaanse stad Acapulco. In 1965 vervulde de Mexicaanse tennisfan, Don Enrique Corcuera, de wens om een eigen tennisbaan op zijn terrein te hebben. Omdat er echter ruimtegebrek was, verkleinde hij zelf de omvang van de baan.

Bovendien lag de baan direct aan de muur van zijn huis. Om aan beide zijden van de baan dezelfde speelcondities te creëren, bouwde Corcuera aan de andere kant een andere muur. Vervolgens sloot hij de binnenplaats af met een draadgaashek. Zo ontstond de typische padeltennisbaan.

In 1974 nodigde Corcuera zijn oude Spaanse vriend Alfonso Hohenlohe uit en introduceerde hem in het nieuwe spel. Al snel was Hohenlohe enthousiast en nam het idee mee terug naar Spanje. Daar liet hij verschillende rechtbanken installeren in zijn bekende hotel, de Marbella Club.

Vanaf dat moment verspreidde de sport zich snel over heel Spanje. Hohenlohe organiseerde onder andere verschillende padeltoernooien waarvoor hij beroemdheden uitnodigde. Een daarvan was de Argentijnse miljonair en zakenman Julio Menditeguy, die ook dol was op padeltennis.

Toen Menditeguy terugkeerde naar Argentinië, begon hij padelbanen te bouwen in het hele land. Na korte tijd werd de nieuwe sport erg populair onder de bevolking. Als gevolg daarvan verspreidde de belangstelling voor padel zich naar de buurlanden, en de sport werd al snel in heel Zuid-Amerika gezien.

Vanwege de populariteit werd in 1992 het eerste wereldkampioenschap padel gehouden, dat nu om de twee jaar wordt gehouden. Enige tijd later werd ook een pro-tournee georganiseerd. Sinds 2005 is er een internationale serie padeltoernooien voor professionele padelspelers.

Tegenwoordig is padeltennis zowel in Spanje als in Zuid-Amerika een populaire sport. Padeltennis verspreidt zich nu naar andere landen over de hele wereld.

Uitrusting

In feite lijken padel en tennis op het eerste gezicht erg op elkaar. Beide sporten combineren dat je een bal over het net slaat met een racket. Maar als je de uitrusting van dichterbij bekijkt, zul je enkele verschillen opmerken. Meer specifiek is dit het geval met het racket en de ballen.

Padeltennisracket

In principe is het padelracket gemaakt van grafiet of koolstofversterkte kunststof. In tegenstelling tot tennisrackets hebben padelrackets geen snaren, maar een stevige racketkop. Deze is voorzien van gaten, zodat u het racket met minder luchtweerstand kunt slingeren.

De binnenzijde van het racket is gemaakt van een flexibel schuim, wat de balversnelling verhoogt en de trillingen vermindert wanneer de bal in contact komt met het oppervlak. Voor een betere duurzaamheid is deze kern bedekt met meerdere lagen kunststof of koolstofvezel.]

Een ander verschil tussen tennis- en padelrackets is hun grootte. Terwijl tennisrackets een standaardlengte van 68,6 cm hebben, mogen padelrackets slechts een maximale lengte van 46 cm hebben. Bovendien mag het oppervlak van hun racket niet breder zijn dan 26 cm.

De situatie is iets anders voor de breedte van de balk. Hier heeft een padelracket een breedte of dikte tot 38 mm. Dit is bijna twee keer zoveel als bij de meeste tennisrackets. Padelrackets hebben dus een hoger gewicht. Meestal ligt het tussen 350 en 395 g.

Bovendien is er een lus aan het uiteinde van het handvat van het racket, die niet langer mag zijn dan 35 cm. Deze veiligheidslus voorkomt dat het padelracket je teamgenoot of tegenstander raakt als het racket uit je hand zou glippen.

Net als bij tennis zijn er verschillende modellen padelrackets beschikbaar voor beginners en professionele spelers. Het bijzondere aan padelrackets is dat ze zich vooral onderscheiden door de vorm van de racketkop. In totaal zijn er drie verschillende hoofdvormen:

  • Diamantvorm
  • Traanvormig
  • Ronde vorm

Peddelrackets met een ronde kop zijn in de eerste plaats ontworpen voor een goede controle. Een ruitvormig racket geeft u minder controle, maar meer kracht.

Als u beide functies wilt combineren, dan is een peddelracket in traanvorm de juiste keuze voor u. Als een allround racket biedt het u
een mix van kracht en controle.

Een andere overeenkomst tussen tennisrackets en padelrackets is te zien in het balanspunt. Peddelrackets kunnen ook hoofd zwaar,
hoofd licht of zelfs gebalanceerd zijn.

Verder speelt de grootte van de grip ook een belangrijke rol bij padelrackets. Vind het juiste racket en grip, neem dan contact op
met Jan 06-48577103.

Padeltennisbal

In de regel hebben padelballen net als normale tennisballen een gele kleur. Ze zijn gemaakt van dezelfde materialen, een rubberen
kern met een viltlaag.

Het eerste verschil tussen de twee soorten ballen is de diameter. De diameter van een padelbal kan variëren van 6,35 tot 6,67 cm. Daarom is de standaard tennisbal met een diameter tussen 6,54 en 6,86 cm iets groter.

Bovendien heeft de padelbal een veel lagere luchtdruk dan de tennisbal. Dit is te zien aan het feit dat de padelbal iets vlakker stuitert. Over het algemeen is het spelen met deze bal iets langzamer, waardoor je meer tijd hebt om te reageren. Tegelijkertijd moet je meer kracht gebruiken om de bal aan de kant van de tegenstander te slaan. Heb je padelballen nodig, neem contact op met Jan 06-48577103.